Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tanoda Tv: Világpremier!

Egyedülálló és első televízióadásunk az ózdi kistérségből. Kultúra, sport, buli és nem utolsósorban egy felejthetetlen szappanopera.

Készítette tehetséggondozó médiaműhelyünk.

0 Tovább

Csoportképek L.L. Juniorral

Több mint háromszáz tanodás fiatal jelenlétében, remek hangulatban zajlott le ózdi identitásdélutánunk L.L. Juniorral. A tehetséggondozó médiaműhelyünk által készített rengeteg fotó és videófelvétel még feldolgozás alatt áll, ezért egyelőre csak a Juniorral közös csoportképek kerülnek fel a blogra. Tehát hamarosan: Junior-film és beszámolók, de addig is kövessétek bejegyzéseinket, napokon belül láthatjátok például a Tanoda-TV első adását!

A fotók változó minőségéért elnézést kérünk, kárpótlásul a képekre kattintva mindegyik megnézhető nagyobb méretben is.

Az arlói tanodásokkal

Borsodbótával

A borsodnádasdiakkal

Domaháza és Junior

A farkaslyuki ifjakkal

Hangonyi tanodásainkkal

Kelemérrel

A Bem útiakkal Ózdról

Ózd-Sajóvárkonnyal

Junior és az ózdi Petőfi út

Sajónémetivel

A sátai tanodásokkal

Junior és Putnok

A DTI Production Company Dr. Ámbédkar gimis és tanodás táncosaival

Ámbédkar gimis diákokkal Alsózsolcáról és Hegymegről

A tanoda Médiaműhelyének tagjaival

0 Tovább

Irodalmi életünk

Borsodbótai tanodásaink művei már két irodalmi lapban is megjelentek. Íme, egy humoreszk és egy vers.

TAVASZI GYÚJTOGATÁS!!!

A tavaszi gyújtogatást február végén és március elején érdemes elkezdeni, mert akkor nem ég le az erdő, még van hó, és csak a tisztás ég le. A nádast muszáj leégetni, mert nem fog új nád nőni. De vigyázni kell rá, hogy meg ne lásson senki, mert ha meglátnak és felismernek, akkor rád hívják a rendőröket.

Gyújtogató eszközök: gyufa, öngyujtó, kovakő, gázgyujtó, hegesztő pisztoly, gázpalack. A fél gaz leég mire kiérnek Ózdról a tűzoltók, 10 perc, mire kitalálják, hogy hogyan kezdenek a munkálatokba.

Tűzoltó eszközök: vízi pisztoly, lapát, poroltó, slag, homok, CO2, vizelet, széklet, ellentűz, vagy csak egyszerűen megvárják a kocsmába míg leég a tűz.

Tóth Győző, Bartus Alex, Lázár Nikolasz

(Megjelent a Csillagszálló kulturális utcalap Mosoly tematikájú számában)

Balogh Vanda:

Kacsa

Kicsi kacsa,
nagy a fara,
elsüllyed a tóba,
kimenti a ló.
Ráülteti a hátára,
ugrik egyet, s
leesik a kacsa.
Így szól a ló:
"Így nem jó.
Túl nagy a segged,
nem férsz el a hátamra,
te velem nem jöhetsz."

Megjelent a miskolci Műút irodalmi és művészeti folyóiratban. A teljes szám pdf-formátumban letölthető innen.

0 Tovább

Tanoda a Grundon

A budapesti Grundon 2011 decemberében 110 tanodai diák vett részt a Szemétálmok kezdeményezés utcai akcióján, ahol sor került betlehemi akol építésére lomokból, közös főzésre, karácsonyfadísz-készítésre, médiafoglalkozásra, DJ-zésre, hip-hop bemutatóra és flash mob akcióra. A Szemétálmok kezdeményezés célja, hogy eltérő hátterű fiatalok közösen alkothassanak az utcán, bebizonyítva, hogy a szemét is lehet érték, és az alkotás fontos közösségi élménnyé válhat.

A médiacsoportban

Interjúkészítés

"Reggel, amikor a buszon ültem, éppen a haverokkal rapeltem, és már amikor Pestre értünk, alig vártuk, hogy leszálljunk a buszról. Amikor leszálltunk, akkor bementünk az épületbe, akkor már jöttek is  a tanárok, és elosztottak minket különböző csoportokba. Én a médiát választottam. Mikor már mindenkit elosztottak, elmentünk a tanárokkal, és elosztották a fényképezőgépeket. Mikor már elosztották, akkor már el is mentünk fotókat és interjúkat készíteni. Ahogy csináltuk az interjúkat, úgy ismerkedtünk. Nagyon jó haverokat szereztem, a legjobb barátom Danó Roland. Nagyon jó volt vele dolgozni, főleg azért, mert lehetett látni rajta, hogy szereti ezt csinálni, és jól csinálja. Persze külföldi emberekel is találkoztunk, de már mikor kezdett esteledni, és már kezdtek menni az emberek, akkor az egyik tanárunk meglepetéspizzát hozott mindenkinek, utána  lassan mentünk mi is. Kimentünk a házból, majd mikor már azt hittük, hogy már megyünk haza, pont akkor kezdődött a betlehem, kimentünk a főtérre, és akkor a gyerekek össze-vissza szaladgáltak. Volt ott egy jó zenekar is" Csízi József (Putnoki tanoda)

Készül egy állat az akolba

A DJ-pultnál

"Dj  Tabufa vagyok a putnoki  tanodából. Ezelőtt pár hónappal Budapesten jártunk, ahol egy igazi keverőpulton  csinálhattam  zenét. Segitségünkre volt egy igazi DJ, András, aki sok új dolgot, módszert mutatott meg nekünk. Dubstep, d'n'b, disco és house zenét játszottunk. Mindenki nagyon jól érezte magát, a többi tanodás gyerek elkezdett táncolni. Mindenkinek tetszett a zenénk. Én is jól éreztem magam, sok mindent tanultam." Kalocsai Kevin (Putnoki tanoda)

0 Tovább

Névjegy: bemutatkozik a Petőfi úti tanoda

Kisfilm az egyik ózdi tanodáról. A Petőfi Úti Általános Iskolában zajló foglalkozásokra főleg Velence-telepi fiatalok járnak.

0 Tovább

A Pinceszínházban jártunk

Tanodásaink a budapesti Pinceszínházba is eljutottak: a Karaván Művészeti Alapítvány előadásában látták a Karnauhova-Brauszevics szerzőpáros Mese a tűzpiros virágról című zenés mesejátékát.

Részlet a darabból: Horváth Kristóf és Misurák Tünde

"Elmentünk Pestre kirándulni, láttunk sok érdekes dolgokat. Láttuk a hajókat, a Parlamentet, voltunk a Margit szigeten. Mindenekelőtt a színházban voltunk, ahol sok érdekes dolgot és játékokat tanultunk meg. Azt a darabot adták elő, hogy A Szépség és a Szörnyeteg, mert mi kitaláltuk. Játszottunk a színészekkel, és fényképeket csináltunk velük. Utána pedig ebédeltünk, mégpedig pizzát és nápolyit ettünk." Cseh Laura, Lakatos Klaudia (Farkaslyuki tanoda)

Arló, Hangony és Putnok gyülekezik a színház bejáratánál

Tele van a nézőtér

"Pénteken a tanodában bejelentették, hogy színházba megyünk szombaton. 8:30-kor indultunk. A buszon sajnos kétfelé válott Arló. Nagyon jó volt a buszon, hülyéskedtünk, játszottunk. Mikor Pestre érkeztünk, nagyon jó volt a levegő, és rögtön megebédeltünk. Utána mentünk a színházba. A Szépség és a Szörnyeteget láthattuk, nagyon jó volt az előadás, nagyon jól kitalálták.  Hazafelé már a hangonyiakkal is beszélgettünk, jó volt. Ez az egész progi jó volt, fantasztikus." Váradi Richárd (Arlói tanoda)

Beszélgetés és közös fotók

"Egy műsor volt, ez volt a legszebb, és a szépség és szörnyetegről szól. Jó volt a műsor, egy kicsit ijesztő volt, de nagyon jó, mert utána lehetett fényképezkedni, és utána kajáltunk, és egész jó hely volt." Harkály Dávid (Farkaslyuki tanoda)

Hangony és a Szörnyeteg

(A színdarab címe körüli zavart tisztázva: az orosz szerzőpáros eredeti meséje szolgált a későbbi, világsikerű amerikai film alapjául.)

0 Tovább

Balatanoda: A Film

Tavaly nyáron a Dr. Ámbédkar Iskola tanodaprogramja és a Kurt Lewin Alapítvány közösen szervezett balatoni tábort felsőtagozatos fiataljaink számára. Az utolsó, borsodbótai, farkaslyuki és sátai tanodásaink részvételével zajlott turnus médiacsoportjának felvételeiből filmet vágtunk össze. Munkánkat a III. Budapesti Cigány Filmefesztiválon is bemutatták nemrég, március végén, ahogy a Farkaslyuki Önkéntes Napokról, valamint a budapesti Közgazdasági Politechnikum és borsodbótai tanoda találkozójáról készült rövidfilmeket is.   

0 Tovább

LL Junior meglátogat minket

Beszélgetőtársak a tanodás fiatalok közül:

Berki Edina Júlia (Arló)

Bogdán Vivien (Domaháza)

Csízi József (Putnok)

Danó Roland (Borsodnádasd)

Gáspár Erik (Hangony)

Lázár Beatrix (Ózd - Petőfi út)

Oláh Vanessza (Sajónémeti)

Váradi Béla (Sáta)

A beszélgetés során összes tanodásunk írásban feltett kérdései közül válogatunk.

Az eseményt a Dr. Ámbédkar Tanoda Médiaműhelyének tagjai örökítik meg.

Gyertek!


Fenntartóink és támogatóink:

Pályázatunk címe: Alap- és középfokú oktatási rendszerek megerősítése az Ózdi Kistérségben/ Kistérségi tanoda program, mentori hálózat kialakítása az esélyegyenlőség biztosítása érdekében

Azonosítószám: TÁMOP-3.3.7-09/2-2009-0006

 
0 Tovább

Dr. Ámbédkar Tanoda

blogavatar

Írások, fotók, videók egy Ózdon és kistérségében működő tanodaprogramról, többek között a fiatalok szerkesztésében.

Utolsó kommentek