Orsós Sándor identátitásórákat tartott tanodásainknak a programunkban résztvevő településeken, majd a cigányok vándorlásáról szóló Latcho Drom című filmet is levetítette a Sajóvárkonyi Művelődési Házban. Fotók, beszámoló és videó. Mozgóképünkön a keleméri foglalkozás részletei láthatóak.

Az Ózd-Bem útiakkal

Videó Kelemérről és a moziról

Borsodbótával és Sátával

"Először is átmentünk Borsodbótára, és megkezdődött a foglalkozás. Orsós Sándor bemutatkozott. Ezután elkezdődött a nyelvtanulás. Különböző magyarországi roma népcsoportokkal ismerkedtünk meg. Azután kicsit elemeztük a nyelvtant, utána megtanultunk pár roma szót. Ezt követően Sanyi beszélt a romák életmódjáról és szokásairól.

Később a tanodát az ózdi Kultúrházban tartották meg Sajóvárkonyon. Egy filmet néztünk meg a romák vándorlásáról. Kiderült, hogy teljesen Indiából vándoroltak Európába. Azt is megtudtuk, hogy a hagyományokat  nagyon régóta tartják szentben. Sok országon túl gyalogoltak, fára épített házakban is éltek. Viszont nem sokáig, mert állandóan vándoroltak.

A filmet nagyon sok gyerek tátott szájal nézte amiatt, hogy nem sok különbség van a Magyarországon élő romák és a külföldön élő romák közt. Érdekes volt megtudni, hogy honnan indult el a roma népcsoport!" Váradi Béla, Kerezsi Martin (Sátai tanoda)

A hangonyi tanodában

Borsodnádasdon

Szoknyaviseleti szokások

Domaházi tanodánkban

Vetítés az ózdi Kultúrban

Részlet a filmből