A budapesti Grundon 2011 decemberében 110 tanodai diák vett részt a Szemétálmok kezdeményezés utcai akcióján, ahol sor került betlehemi akol építésére lomokból, közös főzésre, karácsonyfadísz-készítésre, médiafoglalkozásra, DJ-zésre, hip-hop bemutatóra és flash mob akcióra. A Szemétálmok kezdeményezés célja, hogy eltérő hátterű fiatalok közösen alkothassanak az utcán, bebizonyítva, hogy a szemét is lehet érték, és az alkotás fontos közösségi élménnyé válhat.

A médiacsoportban

Interjúkészítés

"Reggel, amikor a buszon ültem, éppen a haverokkal rapeltem, és már amikor Pestre értünk, alig vártuk, hogy leszálljunk a buszról. Amikor leszálltunk, akkor bementünk az épületbe, akkor már jöttek is  a tanárok, és elosztottak minket különböző csoportokba. Én a médiát választottam. Mikor már mindenkit elosztottak, elmentünk a tanárokkal, és elosztották a fényképezőgépeket. Mikor már elosztották, akkor már el is mentünk fotókat és interjúkat készíteni. Ahogy csináltuk az interjúkat, úgy ismerkedtünk. Nagyon jó haverokat szereztem, a legjobb barátom Danó Roland. Nagyon jó volt vele dolgozni, főleg azért, mert lehetett látni rajta, hogy szereti ezt csinálni, és jól csinálja. Persze külföldi emberekel is találkoztunk, de már mikor kezdett esteledni, és már kezdtek menni az emberek, akkor az egyik tanárunk meglepetéspizzát hozott mindenkinek, utána  lassan mentünk mi is. Kimentünk a házból, majd mikor már azt hittük, hogy már megyünk haza, pont akkor kezdődött a betlehem, kimentünk a főtérre, és akkor a gyerekek össze-vissza szaladgáltak. Volt ott egy jó zenekar is" Csízi József (Putnoki tanoda)

Készül egy állat az akolba

A DJ-pultnál

"Dj  Tabufa vagyok a putnoki  tanodából. Ezelőtt pár hónappal Budapesten jártunk, ahol egy igazi keverőpulton  csinálhattam  zenét. Segitségünkre volt egy igazi DJ, András, aki sok új dolgot, módszert mutatott meg nekünk. Dubstep, d'n'b, disco és house zenét játszottunk. Mindenki nagyon jól érezte magát, a többi tanodás gyerek elkezdett táncolni. Mindenkinek tetszett a zenénk. Én is jól éreztem magam, sok mindent tanultam." Kalocsai Kevin (Putnoki tanoda)